четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Български народни коктейли*

*Автор: Кристиан Либих

"...Класическа греяна ракия – Греяната ракия е велик и наложил се златен стандарт за студените месеци, а ноу-хауто се предава от баща на син. Слагаш мед в едно джезве (или тенджерка, щото ти пийваш повечко) и му добавяш чаша и половина лимонада. Като започне да завира му добавяш една водна чаша ракия. Разливаш на шотове и пиеш. Вечерта ще си като в приказките, а на другата сутрин обаче ще си като във виц на Къци (в смъсъл ще ти се пръсне мозъка)....

...Комсомолитън – Комсомолитъна е познат на българите още от преди 89-а. Популярен е по социалистическите тиймбилдинги, по-известни като „банкети”. Коктейлът вкючва прекаляване с абсолютно всичко на масата, на сметка на държавата. Има най-различни варианти, но като правило един добър Комсомолитън трябва да съдържа няколко основни съставки – литър качествен концентрат, три палки луканка, първо, второ, трето и една активистка на младежкия съюз. Иначе не е по устав!...

...Смоляновци либре – Еквивалентът на Куба Либре от знаменитото село в Монтанска област (а може да идва и от Смолян, не се знае). Вместо кола обаче към рома се добавя лимонада (жълта, изкуствена и наливна, най-хубаво произведена и закупена от гараж в двулитрова пластмасова бутилка). Новаторите от с. Горно Церовене пък излизат с екстравагантната идея коктейла да се прави с етър, ако пък се добави боза – се получава тропическия аперитив Церовя-колада, любим на всички летуващи по поречието на Дунава...

...любимо българско мезе е „по още едно от същото”. В крайни случаи може да се мези с друг вид алкохол, което често върви с драйфотворен ефект и бонус – жесток махмурлук. Честито!..."

(Това са само откъси! Силно препоръчвам да прочетеш и пълния текст на блога на Крис)